VLADA SRBIJE DONIJELA ODLUKU, OVE ZABRANE STUPAJU NA SNAGU: Ovo su nove mjere u borbi protiv KORONA VIRUSA

0

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije, donjete se najnovije odluke u vezi sa sprječavanjem širenja virusa COVID-19.

Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vrijeme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavješteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.


Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmjenjena je za dan nedjelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica u samoposlugama ili lekova u apotekama. Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedjeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu http://www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Za sva lica mlađa od 65 godine period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namjenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim mjerama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazmjeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju djelatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za ponijeti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vrijeme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mjere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

– Još jednom apelujemo na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mera koje je vlada donela kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici – navedeno je u odluci Vlade.

/Srbijadanas.com