Video bulunamadı...
Home Multimedija 18.08.2018 184 Pročitano

Ovo vam instruktori nisu pokazali: Sjajni trikovi za vozače koje su dugo skrivali

Čak i najiskusniji vozači koji iza sebe imaju godine i godine vožnje automobila, ne znaju neke suptilne sitnice koje im mogu znatno olakšati vožnju. Zato vam mi danas predstavljamo dvanaest trikova koji će učiniti da vozite sa lakoćom, izbjegnete opasne situacije i postanete pouzdan i siguran vozač. Uvjereni smo da ovo niste mogli da naučite u auto školama i na časovima vožnje.

1. Provjerite kako su vam namješteni retrovizori

Ako vam retrovizori nisu pravilno namješteni, pojaviće se slijepa tačka. Slijepa tačka je dio puta koji ne možete da vidite, pa tako možete propustiti automobil koji se kreće u susjednoj traci. Da biste eliminisali slijepe tačke, podesite retrovizore sa strane tako da u njima ne možete da vidite svoj automobil. Da biste provjerili da li ima slijepih tačaka, vozite pored parkiranog automobila unazad, gledajući u retrovizor. Čim vam nestane iz retrovizora, trebalo bi da ga vidite perifernim vidom. Centralni retrovizor mora biti podešen tako da u njemu vidite cijeli zadnji prozor. Podešavajte ga dok ste u normalnom položaju za vožnju.

2. Naučite da osjetite gdje su točkovi

Ako želite da izbjegnete rupe na putu i da ne oštetite ratkapne dok parkirate, morate da naučite da osjetite gdje su točkovi. Uzmite praznu plastičnu flašu, zgazite je nogom i stavite je na put. Vježbajte da vozite preko nje lijevim i desnim prednjim točkom. Otvorite prozor da biste čuli pucanje flaše.

3. Parkirajte gledajući u prozore i retrovizore

Kada parkirate pod pravim uglom, zaustavite se kada vidite ivičnjak ispod retrovizora. Na ovaj način će udaljenost između ivičnjaka i automobila biti minimalna, a nećete ogrebati branik. Kada parkirate paralelno, vodite računa da ne oštetite ratkapne. Zalijepite parče ljepljive trake na dno šoferšajbne. Zaustavite se kada se traka poklopi sa ivicom ivičnjaka. Kada paralelno parkirate, bolje je da idete unazad: na ovaj način, vidjećete ivičnjake u retrovizorima, pa im se nećete suviše približiti.

4. Osušite kočnice nakon vožnje kroz baru

Kada vidite i najmanju baru, usporite i prođite lagano kroz nju bez manevrisanja ili promjene brzine. Ako vozite brzo, voda može ući u sistem paljenja i dovesti do gušenja motora, a možete izgubiti i kontrolu nad automobilom. Nakon što pređete baru, ne mijenjajte odmah brzinu. Prvo osušite kočnice: dok pritiskate pedalu za gas, pritisnite nekoliko puta kočnicu. Trenje će izazvati toplotu, pa će voda ispariti iz kočionih pločica.
5. Pazite na manevar viših automobila ispred vas

Posmatrajte ne samo automobile ispred vas, već i one dalje na putu. Vozači viših vozila (autobusa i kamiona) jasnije vide situaciju na putu. Ako svi krenu da mijenjaju traku odjednom, postoji šansa da se na tom mjestu dogodila saobraćajna nesreća ili da postoji neka blokada na putu. Slijedite ih i promjenite traku.

6. Ako automobil neće da se pokrene, uključite duga svjetla

Ponekada zimi, automobil neće da se pokrene iz prvog pokušaja. Prije nego što ponovo pokušate, zagrijte akumulator tako što ćete uključiti duga svjetla ili radio.

Komentari

Komentari (Nema Komentara)

Ovaj članak je zatvoren za komentare..

Copyright © 2017 Mojvideo DotMe ⇔ Sva prava zadržava i dozvoljena upotreba uz postavljanje linka koji će upućivati ka Mojvideo DotMe Vesti Online Aktuelnosti dana iz Srbije, regiona i sveta
Vesti Online