Ovo je najljepši restoran na svijetu

0

Kruna nagrada Buildingof the Year u kategoriji hotelskih objekata, koju dijeli poznati portal ArchDaily, Garden Hotpot je jedinstveni restoran koji se nalazi u ruralnom predgrađu Chengdu na jugozapadu Kine.

Na području koje je stanovnicima poznato kao „Green City Lung“, restoran je djelo bostonske arhitektonske firme MUDA-Architects.

Dizajn je inspiriran hranom

Jedna od zanimljivosti je i neobičan izgled restorana koji se navija kroz krošnje drveća.

Dizajn zgrade, baš kao i njeno ime, potekao je iz hotpota, popularnog jela koje je postalo sinonim za ovo područje. Tačnije, njegov tanki izobličeni oblik nalikuje obliku pare koja se izdiže iz posude s vrućom hranom.

Duga gotovo 300 metara, drvena platforma izgrađena je oko oboda jezera, tik iznad površine vode, kako bi se gostima restorana omogućila najbolja moguća veza s prirodom.

U tu svrhu objekt je oslobođen klasičnih elemenata poput npr. zidovi i na njihovom mjestu nalaze se samo redovi tankih stubova, visokih tri metra, krovne ploče od pocinčanog čelika.

Na vodootpornoj platformi koja odražava živahni oblik jezera i varira ovisno o terenu nalaze se tablice različitih dimenzija koje podsjećaju na cvijeće lotosa.

Ulazni stupovi od 88 milimetara oponašaju pojavu debla i omogućavaju da se restoran spoji sa planinom.